
- عارف اسدی
- تیر 23, 1399
فهرست مطالب
- دارچین و تاریخچه دارچین
- خواص دارچین
- میزان مناسب دارچین برای مصرف روزانه چقدر است؟
- دمنوش دارچین
- عوارض دارچین
درخت دارچین که اغلب در هندوستان و چین می روید، جزو رده دولپه ای های جدا گلبرگ همیشه سبز است که بهترین نوع آن درخت دارچین سیلانی است. درختچه دارچین درختی است کوچک، به ارتفاع ۵ تا ۷ متر که از تمام قسمتهای آن رایحه ای مطبوع استشمام میشود. گلهای این ادویه در فاصله ماههای بهمن تا اوایل فروردین ظاهر میشود. برگ این درخت سبز سیر و دارای گلهایی به رنگ سفید است، بومی سریلانکا و جنوب هند است و پوست درختچه آن به عنوان ادویه بکار میرود. در قرون وسطی از دارچین برای درمان سرفه، ورم مفاصل و گلودرد استفاده میشد. تحقیقات جدید نیز بر خواص و فواید پزشکی نیز تأکید دارند.
با توجه به گستردگی جغرافیائی گونههای مختلف دارچین، سابقه پیدایش و نامگذاری آنها نیز متفاوت است. سابقه مصرف و شناسائی آن به مصر باستان و به حدود دوهزار سال قبل از میلاد بر میگردد. اما آنچه که در تاریخ به دارچین چینی مشهور شده در حقیقت نوعی از دارچین به نام Cinnamon Aromaticum یا Cassia است که بومی چین بوده و به صورت درخت ۲۰ الی ۳۰ متری است که از پوست درخت به عنوان دارچین استفاده میشود. در قسمتهای مختلف تورات نیز به مصرف آن توسط موسی پیامبر هم به عنوان غذا و هم برای بوی خوش اشاره شدهاست. درنوشتههای هرودوت نیز از دارچین به عنوان «چاشنی گرانبها» یاد شدهاست. ورود دارچین به اروپا از دو طریق بندر اسکندریه در مصر و نیز از طریق بازرگانان پرتغالی در قرن ۱۵ و ۱۶ میلادی بودهاست.
خواص دارچین
طبیعت دارچین از نظر طب سنتی گرم و خشک است.
اثر ضدآلزایمر دارچین:
دارچین حاوی دو ترکیب منحصر به فرد است که از مغز حفاظت میکنند، این دو ترکیب عبارتند از سینامیک الدهید و اپیکاتچین که از تجمع نوعی پروتئین که منجر به بروز آلزایمر می شود، جلوگیری می کنند. این پروتئین که پروتئین تاو (Tau) نام دارد باعث بروز زوال عقل میشود مشکلاتی در ارتباطات داخلی نورونها ایجاد میکند. این پروتئینها اتحاد و همکاری برخی از بافتهای مغزی را دچار مشکل میکنند. دارچین به دلیل دارا بودن دو ترکیب مهم ذکر شده از بروز این مشکلات ممانعت میکند. در یک گزارش نیز نشان داده شده که ماده استخراج شده از عصاره دارچین خاصیت جلوگیری از بیماری آلزایمر در مدل موش را دارا میباشد.
کاهش قند خون
یکی از مهمترین فواید دارچین که در تحقیقات جدید اثر آن ثابت شده کنترل قند خون است. از اینرو این گیاه یک ماده غذایی مفید برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد. مصرف آن هم قند خون را کاهش می دهد و هم حساسیت سلول ها را به جذب و واکنش به هورمون انسولین افزایش می دهد. در مراحل ابتدایی دیابت نوع دو هورمون انسولین به اندازه کافی توسط لوزالمعده ترشح می شود اما سلول ها آنرا جذب نمی کنند در نتیجه قند در سطح خون باقی می ماند و وارد سلول ها برای تبدیل به انرژی نمی شود به عبارتی انسولین نمی تواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد، پس می توان گفت برای کسانی که در مراحل ابتدایی دیابت نوع دو می باشند در کنار ورزش و برنامه غذایی دارچین یک داروی گیاهی کاملا موثر است. همچنین ترشح بعضی از آنزیم های گوارشی که باعث جذب کربوهیدرات ها می شوند را کاهش می دهد می دانیم که افراد مبتلا به دیابت نباید در مصرف کربوهیدرات ها زیاده روی کنند زیرا مستقیما به قند تبدیل می شوند کاهش جذب کربوهیدرات ها برای افراد دیابتی و برای اشخاصی که قصد کاهش وزن دارند نکته مثبتی است.
مطالعات محققین دانشگاهUC Davis نشان می دهد که مصرف مکمل های دارچین به اندازه داروهای متابولیزم قند در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 موثر است و بدلیل آنکه عوارض داروهای شیمیایی را ندارد شاید در زمان نه چندان دور جایگزین این دسته از داروها شود.
تثبیت قند خون
دارچین برای افراد سالم که گاها با نوسانات قند مواجه می شوند نیز مفید است و مصرف آن سبب می شود قند خون ناگهان افت نکند، افرادی که دائما هوس مصرف شیرینی جات دارند و یا کسانی که با کمی گرسنگی دچار بی قراری و افت راندمان بدنی می شوند میتوانند از خواص دارویی این گیاه بهرمند شوند.
درمان آکنه و جوش های صورت
دارچین خاصیت ضد باکتری قوی دارد می توان پودر آن را با عسل ترکیب کرده و بصورت ماسک بروی جوش ها و آکنه ها گذاشته و بعد از 10 دقیقه صورت را شستشو داد هم عسل و هم دارچین برای رفع آکنه و همچنین بهبود جای آنها مفید می باشد در طب سنتی ایرانی از عسل برای رفع و ترمیم سریعتر جای زخم ها استفاده می شود همچنین می توان از روغن آماده دارچین که در فروشگاه ها موجود است استفاده نمود.
تقویت سیستم ایمنی بدن
دارچین طبیعت گرم دارد و حاوی مواد مغذی و آنتی اکسیدان هایی است که سبب تقویت سیستم ایمنی می گردند تقویت سیستم ایمنی، بدن را در مقابله با انواع قارچ، باکتری و ویروس مقاوم می کند. افراد مبتلا به قارچ های پوستی و عفونت در دستگاه گوارش می توانند از خواص دارویی دارچین بهرمند شوند همچنین چای دارچین همراه با عسل و آب لیمو ترش معجونی مناسب برای کمک به درمان سرماخوردگی است.
افزایش سلامت قلب
دارچین با کاهش کلسترول، تری گلیسیرید و فشار خون به سلامت قلب کمک می کند، هر 3 فاکتور ذکر شده از عوامل اصلی در گرفتگی رگ ها و سکته قلبی می باشند.
خاصیت ضد التهابی دارچین
یکی از علل بسیاری از بیماری ها ایجاد التهاب در اندام های بدن است مثلا زمانی التهاب در مفاصل ایجاد شود بیماری آرتریت بروز می کند یا زمانی که التهاب در پوست ایجاد شود بیماری پسوزیاریس و یا زمانی که در رشته های عصبی ایجاد شود بیماری ام اس بروز می کند. مواد غذایی که خاصیت آنتی اکسیدان دارند از قبیل چای سبز، دارچین و غیره باعث خنثی شدن رادیکال های آزاد در بدن می شوند که عامل اصلی بروز التهاب می باشند. دارچین هفتمین ماده غذایی شناسایی شده است که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قوی می باشد قابل ذکر است چای سبز ارگانیک رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
رفع بوی بد دهان
بعضی تحقیقات حاکی از آن است که مکیدن چوب دارچین برای چند دقیقه و یا جویدن آدامس هایی که حاوی عصاره آن می باشند باعث از بین رفتن باکتری هایی می شوند که عامل بوی بد دهان و گلو می باشند.
خواص دارویی این گیاه به طور خلاصه عبارتند از:
- دارچین تازه کننده دهان و خوشبو کننده است.
- غرغره عصاره آبی دارچین بیماری برفک دهان را درمان میکند.
- دارچین بهترین دارو برای تسکین دردهای عضلانی است و از خواص آن آرام کردن دردهای ناشی از گرفتگی عضلات است.
- تب را کاهش میدهد.
- دارچین رگها را باز کرده و گردش خون را بهبود میبخشد.
- از دیگر خواص دارچین کاهش فشار خون است.
- دارچین به علت داشتن تانن در رفع اسهال، ضعف عمومي بدن و انعقاد خون مورد استفاده قرار میگیرد.
- دارچین هماننده آنتیبیوتیک عمل میکند و برای سرماخوردگی بسیار مفید است.
- یکی از خواص دارچین، خاصیت بادشکنی است بنابراین، برای افرادی که دچار درد معده هستند مفید است.
- دارچین کارایی هورمون انسولین را در بدن افزایش میدهد، از این رو برای افرادی که مبتلا به دیابت هستند مفید است.
- برگ درخت دارچین و روغن دارچین خاصیتهای مشابه ای دارند. یک قاشق مرباخوری پودر دارچین به اندازه یک لیوان آب انار حاوی آنتیاکسیدان است.
- دارچین سرشار از کلسیم، آهن، ویتامین C،K، منگنز و فیبر است.
- استنشاق روغن دارچین، تمرکز ذهنی و حافظه را بهبود میبخشد.
- افزودن دارچین به چای، گرفتگی سینه و مجرای تنفسی را التیام میبخشد.
- افزودن دارچین به چای و سوپ حالت تهوع را در زنان باردار کاهش میدهد.
- مصرف مخلوطی از عسل و دارچین بهجای مربا، میزان کلسترول را کاهش میدهد.
- برای درمان ریزش مو مخلوطی از یک قاشق غذاخوری عسل، یک قاشق مرباخوری پودر دارچین و کمی زیتون ولرم را روی پوست سر و مو بمالید و پس از ۱۵دقیقه بشویید.
- دارچین همراه با عسل، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و بدن را در برابر عفونتهای ویروسی و باکتریایی محافظت میکند.
- برای رفع درد آرتریت، ضمادی تهیه شده از مقداری عسل، آب ولرم و پودر دارچین را روی قسمتهای دردناک مالیده تا درد تسکین پیدا کند.
- یکی از جالبترین خواص دارچین استفاده از آن به عنوان رنگ موی طبیعی است و به موها رنگ قهوهای روشن میدهد.
میزان مناسب دارچین برای مصرف روزانه چقدر است؟
برای افرادی که مبتلا به بیماری نمی باشند و فقط برای سلامت و حفظ تعادل در برنامه غذایی قصد مصرف دارچین دارند 1 الی 2 گرم توصیه می شود. برای کاهش قند، کلسترول و بهرمندی از خواص دارویی دارچین 3 الی 5 گرم در روز توصیه می شود. قابل ذکر است نصف قاشق چای خوری معادل 2 گرم است.
مصرف دارچين در ديابت:
- تازه ترين تحقيقات نشان ميدهد بيماران مبتلا به ديابت ميتوانند با افزودن کمي دارچين به رژيم غذايي خود به حفظ سلامت بدنشان کمک کنند. طی مطالعه ای بيماران ديابتي که به مدت 40 روز، روزانه يک گرم دارچين به رژيم غذايي معمول خود افزودند، ميزان قند خون، کلسترول و چربيهاي خونشان تا 30 درصد کاهش يافت و کاهش ميزان کلسترول، قند و چربي خون در بيماران ديابتي تاثير مفيدي در بهبود سلامتي دارد. وقتي بدن حساسيت خود را نسبت به هورمون انسولين از دست ميدهد، ديابت نوع دوم بروز ميکند. انسولين قند را از خون به سلول هاي بدن منتقل ميکند تا به عنوان انرژي مورد استفاده قرار گيرد، بنابراين وقتي بدن به انسولين پاسخ ندهد، مقدار قند يا گلوکز در خون بالا ميرود و منجر به خستگي و تاري ديد ميشود. افزايش قند خون در دراز مدت ميتواند خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي ، نارسايي کليوي و نابينايي را افزايش دهد. افزودن مقدار کمي دارچين به چاي ، آب پرتقال يا غلات مفيد است. با جوشاندن آب با يک تکه دارچين به راحتي ميتوان چاي دارچيني نيز تهيه کرد.
- دارچين همچنين از بروز ديابت نوع دوم در افراد در معرض خطر جلوگيري ميکند. دارچين حاوي برخي مواد است که مصرف زياد آن ميتواند سمي باشد بنابراين در مصرف اين ماده غذايي بايد دقت کرد. در اين مطالعه 60 بيمار مبتلا به ديابت نوع دوم روزانه 1، 3 يا 6 گرم دارچين يا معادل آن آرد گندم ( به عنوان دارونما ) مصرف کردند. آرد گندم و دارچين به شکل کپسول استفاده مي شد. ميزان گلوکز، چربي و کلسترول تمام بيماراني که دارچين مصرف کردند تا 30 درصد کاهش يافت، اما هيچگونه تغييري در کساني که دارو نما دريافت کردند مشاهده نشد.
- دارچين حاوي ترکيباتي است که عمل انسولين در انتقال گلوکز به سلول ها را بهبود ميبخشد. دارچين تقريبا هيچ کالري ندارد، به همين خاطر ديابتيها بدون خطر چاق شدن ميتوانند با افزودن دارچين طعم مطبوعي به غذاي خود بخشند. هر گرم دارچين کمتر از 3 کالري دارد که بسيار اندک است. تحقيقات قبلي نشان داده بود که دارچين ظاهرا به سلول هاي چربي در تشخيص و واکنش به انسولين کمک ميکند. مطالعات آزمايشگاهي و حيواني نيز نشان داده بود که دارچين سوخت و ساز گلوکز را حدود بيست برابر ميکند.
مصرف دارچين در كاهش وزن:
افرادي كه مخلوط عسل و دارچين را نوشیدهاند اظهار کماشتهایی و بیمیلی نسبت به کربوهیدراتها را تجربه کردهاند. اضافهکردن این مخلوط به رژیم غذایی میتواند راهی دلپذیر برای کنترل این عارضه و کمک خوبی برای کاهش وزن باشد. نصف این چای را قبل از خواب و باقیمانده آن را صبح بنوشید. از آنجایی که ممکن است این چای باعث کاهش قند خون شود، بهتر است بیماران در مورد مصرف آن با پزشک معالج خود مشورت کنند.
دهانشویه: 1 قاشق چایخوری پودر دارچین را با نصف قاشق چایخوری پودر میخک مخلوط کرده و مسواک تر را به آن آغشته کنید. سپس آنرا به دندانها و داخل دهان بکشید و این عمل را روزی یک مرتبه تکرار کنید.
سفید کننده و جرم گیر دندان: یک قاشق مربا خوری پودر دارچین را با 2 قاشق مرباخوری کف دریا (نام گیاه دارویی است) مخلوط کرده و خوب هم بزنید، روزی 2 مرتبه ابتدا مسواک را تر کرده و به پودر حاصل آغشته کنید سپس آن را به دندانها بکشید.
طرز تهیه دمنوش دارچین:
مواد لازم: چوب دارچین خردشده دو قاشق غذاخوری، عسل دو قاشق مرباخوری به ازای هر لیوان، آب جوش 3 لیوان.
طرز تهیه: دارچین را بشویید و سپس به همراه آب جوش در قوری چینی بریزید و روی حرارت ملایم به مدت 30 دقیقه الی یک ساعت دم کنید. سپس دم کرده را در یک لیوان و یا فنجان بزرگ بریزید، عسل را به آن بیفزایید و هم بزنید تا کاملاً حل شود و به آرامی آن را میل کنید.
خواص: این نوشیدنی برای ناراحتی های گوارشی، دیابت، دردهای استخوانی و سردی بدن بسیار مفید است.
عوارض دارچین
تحقیقات نشان میدهند مصرف روزانه دارچین در حد اعتدال و تا 6 گرم در روز بیخطر و بیعوارض است اما باید به نکاتی نیز توجه شود.
- از آنجا که دارچین باعث کاهش قند و فشار خون می شود نباید همزمان با داروهای کاهنده فشار و قند خون مصرف شود.
- افرادی که به ادویه ها حساسیت دارند بهتر است ابتدا مقدار بسیار کمی از آن استفاده کنند و در صورت عدم بروز حساسیت مقدار آنرا افزایش دهند.
- مصرف بیش از 6 گرم دارچین در روز توصیه نمی شود دوز بالا می تواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد.
- در دوران بارداری و شیردهی با نظر پزشک مصرف شود.
- افراد مبتلا به بیماری های کبدی بیش از 2 گرم در روز مصرف ننمایند.
منابع : ویکی پدیا – سایت هفت گنج